2017-2018 eğitim ve öğretim yılı ile birlikte eğitim sistemi Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ne açtı. Yeni sistem ile öğrenciler evlerine en yakın 5 okuldan birine yerleşecek. Öğrenciler, başarı puanı de değil, öncelikle okul içerisindeki başarı ve performansları değerlendir.
Yaklaşık 1 milyon öğrencinin merakla beklediği liseye geçiş sistemi belli oldu: TEOG'un yerine gelecek olan yeni sistem "Veli Tercihine Bağlı Serbest Kayıt Sistemi" adı verilen yeni sistemle öğrenciler evlerine en yakın 5 okuldan bir tercih doyum verecek. Nitelikli okullara girmek isteyen öğrenciler ise "isteğe bağlı olarak" merkezi sınava girecek. Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi, ortaokul ile lise arasında bir bağ kurma hedefini geliştirilen, kısa adıyla 'liseye geçiş sistemi', okulların ve okulda elde edilen başarı puanının önem kazandığı TEOG sisteminden farklı olarak, okulların öğrencileri evlerine olan yakınlığı,
Sınav maratonu bitti, şimdi nokta başarı
SMYS ile 8. sınıf öğrenciler hazırlıklarını kendi talepleri doğrultusunda, ister ikamet ettikleri bölgelere göre isteyiniz bölge dışındaki okullara yönelik olarak yapabiliyor. Başka bir bakış açısıyla, öğrencilerin kendi kararlarını ve hedeflerini oluştururken, onlara sınava girmek veya seçim yapma haklarını kullanıyorum. Devr-i Alem Kolejleri PDR Koordinatörü uzman psikolog Aslı Kanısı, yeni sistem ile ilgili bilgi paylaşıyor: "Öğrencilerin gelişimi açısından baktığımızda yeni sistem, sorumluluk alarak onları karar verme mekanizmalarını oluşturmalarını sağlıyor. Onun açıdan iyi tanımlanması ve yönlendiren okul rehberlik sisteminin de önemi artmış bulunuyor.
DAHA AZ KAYGI, DAHA ÇOK SOSYO- KÜLTÜREL FAALİYET ..
Yeni sistem öğrenci hedef ve seçimleri yönünde eğitim alma imkanıdırken; sosyal olarak gelişimini tamamlayan, psikolojik olarak refah içinde, kaygılardan uzak bir eğitim gören çocuklar yetiştirmeyi hedefliyor.
Yeni sistem öğrencileri evlerine yakın adrese bağlı eğitim alması özel kalabalık şehirlerde yaşayan çocukların yolda geçen zamanından gerek beslenmesine kadar sosyo-kültürel faaliyetlerde bulunabileceği sağlıklı bir yaşam standardı yakalamalarına olanak sağlıyor. Kaygısı azalan çocuklara hayattan zevk alma, aktivitelere aktif katılımda bulunma gibi katılmasının yanı sıra hedeflerine kaygı faktörü için daha sağlıklı bir şekilde odaklanarak kendi seçimlerini yaratmalarına olanak tanıyor
Yeni sistem ve nitelikli okulları hedefleyenler sınava girilir. Öğrenciler, daha çok müfredat bilgi almayı, sadece bir yıl için sadece değil tüm ortaokul hayatı boyunca 'başarıyı' hedefleyecek. Diğer bir taraftan bir öğrenci evinin yanında bir okula gitmek istiyor ya da bir sınava bağlı kalmayacak ya da sınavda bulunuldu performans notu ile başka bir belge okula kayıt yaptırmak zorunda kalmayacak. Yani sistem, akademik başarı hedefinin sorumluluğunu hem bütün ortaokul eğitim hayatına dağıtmış oluyor hem de stresten uzak öğrencinin evine yakın bir okula kayıt olma imkanı sağlıyor.
Yeni Sistem Neler Getiriyor
Mahalli bölge dışı okullara girme sınavından oluşuyor. Geçtiğimiz en güncel sınav sistemi TEOG'a baktığımızda 8. sınıf müfredatından dolayı olan öğrenciler TEOG-1 ve TEOG-2'de temel sınava girmekteydiler ve mahalle gözlemsizin sadece puanlarına ve okul başarılarına göre yerleştiriliyorlardı. İstenilen sonuç alınmadığında ise tekrar kontenjan doğru beğenmek yerleştirme yapılıyordu. Yeni sistemde en büyük değişikliklerden biri öğrencinin oturduğu adresin baz alınması. Öğrencilerin sınava girmeye karar vermesi, bu yıl 8. sınıf dersleri müfredatına uygun şekilde tek oturumluk sınavında sayısal ve sözel seçkinci sınava girecekken; gelecek yıllarda ise 6., 7. ve 8. sınıf müfredatından sorumlu olarak girmleri planlanıyor ..
Sınav odaklı olmayan, ikamete dayalı bu yeni sistemde okullara düşen en önemli görevlerden biri; eğitimci kadrosu, rehberlik ve psikolojik danışmanlık sistemi ile öğrencide etkin olan tüm özelliklerini tanımlaması, yönlendirilmesi ve gerçekçi hedeflerle birlikte okul içi performanslarını en yüksekte tutmaya odaklanmasını sağlamaktır.
YENİ SİNAV SİSTEMİ İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER:
- Öğrenciler sınava isteğe bağlı olarak kayıt ve katılım yapacak.
- Sınava 'dahili nitelikli' olarak adlandırılan okullar dahil olacak.
- Sınav 2 bölümden ve tek oturumdan oluşacak.
- Sınav 90 dakika sürecek.
- Sınav, sözel ve sayısal olarak. Temel dersler içeriği.
- Sınav soruları 8. sınıf müfredatından oluşacak.
5 OKUL SEÇİMİNDE 5 ÖNERİ
- Okulun fiziksel donanımının uygun ve elverişli olması
- Okulların akademik başarı durumlarının ele alınması
- Güvenli olması
- Çocuğun ilgi ve yeteneklerini karşılayacak sosyo-kültürel faaliyetlere sahip olması
- Okulun öğrencilere yabancı dili kazandırabilecek yeterliliğe sahip olması