Öne Çıkanlar eğitim faydatopluluğu yyü SabancıVakfı yarıyıltatili

Uzaktan eğitim Yılsonuna uzatıldı; Teneffüs zili evde çalacak!

Uzaktan eğitim yıl sonuna kadar uzadı. Eskiden çocuklara bilgisayarın önünden kalk derken şimdi zorla oturtmaya uğraş veriyoruz. Arkadaşları ile yan yana omuz omuza olduğu sınıf ortamını şimdi evinde oluşturmaya çalışıyor. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, ders dışı zamanlarda, örneğin iki ders arasındaki teneffüslerde ve ders yapılmayan diğer zamanlarda öğrencilerimizin teknolojiden uzak durmasını sağlamak için yapabileceklerinizi maddeler halinde sıraladı

"EVDE ÇALAN TENEFFÜS ZİLİ ÇOK ÖNEMLİ"

Ara tatilden sonra 23 Kasım'da okula dönmeyi Beklerken COVİD-19 salgınının artması nedeniyle yeniden uzaktan eğitime dönüldü. Uzun süreler evde kalan öğrenciler vakitlerinin bir kısmını ya bilgisayarda ya da tablet telefon gibi mobil cihazlarda geçiriyor. Küresel salgının etkisiyle dijital teknoloji yetişkinlerin ve öğrencilerin hayatına beklenenden çok daha erken girdi ve neredeyse günlük hayatımızın merkezine oturdu.

Oğuzkaan Koleji Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, "Teknolojinin hayatımızı nasıl etkileyeceği onu nasıl kullandığınıza bağlıdır. Teknolojinin kullandığı değil, teknolojiyi kullanan bireyler hem kendilerine hem de çevrelerine fayda sağlayabileceklerdir" dedi.

Çocuklarımızın yaşadığı gerçeklere bakalım:

  • Çocuklar öğretmenlerinden olduğu kadar okul kültüründen ve sosyal sportif etkinliklerden uzakta, hareketsiz ve yalnız oldukları ekran başındalar.
  • Yalnız kalan çocuklar fazlaca bireyselleşmiş ve teknoloji ile arkadaşlık yapar durumdalar.
  • Sürekli oturup ekrana bakmaktan aşırı kilo alma veya kilo kaybı, hareketsizliğe bağlı vücut ağrıları, göz kuruluğu, görme bozukluğu gibi olumsuzluklar yaşıyorlar.
  • Bu olumsuzlukları gören ebeveynlerin kendilerine en çok sordukları sorular ise:
  • Öğrencimin teknoloji kullanımını nasıl kontrol altına alabilirim, ona sınır koymayı nasıl öğretebilirim?
  • Teknoloji kullanımının dışında onunla neler yapabilirim, ona teknolojisizde oyun oynamayı nasıl öğretebilirim?
  • Öğrencimin öğrenmesini desteklemek için ders aralarında ve ders dışı zamanlarda onunla neler yapabilirim? gibi sorulardır.

Teneffüs Zili çalıyor, haydi şimdi biraz mola verelim!

Çocukların oyun oynamaya olan düşkünlüğü doğal karşılamak gerekmektedir. Gelişim süreci normal devam eden bir çocuk için oyun oynamanın zamanı ve sınırı yoktur. Sınırlar konusunda ona yol gösterecek olan çevresindeki yetişkinlerdir. Teknolojik oyunlar, hem teknolojik cihazları kullanma becerileri geliştirmeleri bakımından hem de geleceğin en temel yetkinliklerinden olan çoklu görev yapma becerisinin gelişmesi bakımından önemlidirler. Ancak çağımızın ve geleceğin gereksinimlerini karşılayacak olan olan teknolojik oyunlar içeriğinin ve oynama süresinin ebeveynin kontrolünde olması daha da önemlidir.

Günlük hayatlarında öğrencilerimiz, çevrim içi derslerde teknolojiyi ev içindeki belli bir alanda kullanıyor ve teneffüs zamanlarında da bu alanda kalarak teknolojinin oyun kısmına geçiş yapıyor olabilir.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, ders dışı zamanlarda, örneğin iki ders arasındaki teneffüslerde ve ders yapılmayan diğer zamanlarda öğrencilerimizin teknolojiden uzak durmasını sağlamak için yapabileceklerinizi maddeler halinde sıraladı:

  • Öğrenciniz dersten önce kahvaltısını yapmasını sağlayın. Özel bir sebeple dersten önce yapamadığı kahvaltısını derste değil de teneffüste tamamlamasını sağlayın.
  • 30 dakika boyunca oturarak ders dinledikleri için tenefüslerde hareket etmelerine (boyun ve sırt kaslarına yönelik esneme hareketleri, dolaşım desteklemek için bacak ve kol hareketleri gibi) destek olun ve hatta onunla beraber siz de egzersiz yapın.
  • Su, yemek, lavabo gibi ihtiyaçlarını mutlaka teneffüslerde gidermelerini sağlayın.
  • Ders programını takip etmesine ve bir sonraki ders hazırlığını teneffüste yapmasına yardımcı olun.
  • Gözlerinin yorulduğunu fark etmeyeceği için bu konuda şikayet etmesini beklemeden 3. dersten sonra göz dinlendirici egzersizler yapmalarını sağlayın.
  • Bir sonraki ders arasında tüketeceği sağlıklı atıştırmalıkları hazırlamak için mutfakta beraber vakit geçirin. (birlikte meyve suyu sıkabilirsiniz ya da yemek için meyveleri yıkayıp hazır bırakabilirsiniz.)
  • Özellikle sabah ilk saatlerde uykulu oluyorsa, ilk ders arasında müzik dinleme, beraber şarkı söyleme gibi faaliyetler ile zihnini canlandırmasına yardımcı olun.
  • Teneffüslerde ve öğle arasında vakit geçirebilmesi için resim çizmesi, kitap okuması ya da sevdiği bir etkinliği yapması için alanlar oluşturun.
  • Çocuğa rol model olabilmek için ders aralarında ve ders dışı zamanlarda birlikte geçirdiğiniz vakitlerde siz de teknolojik cihazları mümkün olduğunca kullanmayın ve bu vakti ona ayırdığınızı ona hissettirin.
  • Oyun amaçlı teknoloji kullanımı için ders saatleri dışında bir saat aralığını onunla beraber belirleyin ve uymasını sağlamak için siz de kendinize sınırlar getirin.
  • Öğrenciniz merkezi sınava (LGS-YKS) hazırlanıyorsa ondan haftalık ve günlük programını yapmasını isteyip, programın bir örneğini de siz alın ve evdeki tüm etkinlikleri onun programına göre belirleyin.
  • Evin günlük rutinini öğrencinizin uzaktan öğretim programına göre düzenleyin.
  • Beslenme programınızda sebze ve salataya yer verin, hamur işlerinden kaçının.
  • Ders sonrasında ekrandan uzak kalmasını sağlayacak oyunlar oynayın ve etkinlikler yapın. (Yapboz, örgü örme, boyama, salata yapma vb)
  • Ders dışı zamanlarda ve özellikle hafta sonlarında birlikte doğa gezileri yapma alışkanlığı edininiz.

Oyun oynamak sadece çocukların değil biz büyüklerin de hayatlarında önemli bir yere sahiptir. İçimizdeki çocuğu kaybetmemek için bizler de oyunlar oynarız. Bir iş görüşmesi için iş yerinde girilen iddia da bir oyundur aslında ve motive edicidir. Oyun oynamak, gelişimi devam eden her çocuğun en doğal hakkıdır ve ihtiyacıdır, çünkü çocuklarımız oyunla büyür. Öğretmenler okulda siz de evde onları doğru yönlendirirseniz sağlıklı biçimde büyümelerini sağlarsınız.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol