Öne Çıkanlar eğitim meslekkurslari Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İstanbul Yaz Atölyeleri Öğretmen Eğitimi kaza yyü

Okul kazalarına dikkat!

Gün boyunca okulda olan çocukların olası kazalardan korunması için dikkat edilmesi gerekenler ve İlk Yardım 

Yeni eğitim öğretim yılı başladı. Çocuklarımız eğitim öğretim yılı boyunca haftanın beş günü uzun saatler boyunca okulda olacaklar.  Olası kazalara karşı dikkat edilmesi gerekenler konusunda uzmanlar uyarıyor. 

YYÜ Gaziosmanpaşa Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr Öğretim Üyesi Tahir Talat Yurttaş, okul zilinin çalmasıyla birlikte başlayan yeni öğretim yılında okulda dikkat edilmesi gerekenler konusunda hem öğretmenlere hem de velilere önemli noktaları hatırlattı.  

Her kaza da olduğu gibi okullarda oluşacak kazalarda en önemli unsur gerekli önlemlerin alınması ikincisi ise oluşan kazalarda doğru ve zamanında müdahalenin yapılması meydana gelecek olumsuz sonuçları en aza indirecektir. Bunun için eğitmenlerimizin de yeterli ilk yardım eğitimlerini almalarını öneriyoruz.

Okullarda alınması gereken önlemler

Mobilyaların köşelerinin çok sivri olmamasına dikkat edilmeli, merdiven boşlukları gibi düşme tehlikesi olan yerlerin file gibi gerekli koruma önlemlerinin alınması, özellikle anaokulu ve ilkokul çağında ki çocuklarının olduğu sınıflarda küçük cisimlerin olmamasına dikkat edilmelidir. Zemin temizliği yapılan yerlere kayıp düşmelere karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Deprem, yangın gibi afet durumları açısından tatbikatlar belli aralıklarla yapılmalıdır. Okullarda ki revirlerde ya da ilkyardım çantalarında gerekli tıbbi malzemeler eksiksiz bulundurulmalıdır. Ateşi, enfeksiyon şüphesi olan çocuklar hastalık sürecinde evde istirahat halinde olmalıdır.

Okul servislerinde çocukların iniş ve binişleri görevliler eşliğinde yapılmalı servis hareket etmeden tüm çocukların yerlerine oturduğundan emin olunmalıdır. Araç tam durmadan çocuklar yerinden kalkmamalı ve araçtan inmemelidir. Araç kapatılırken tüm çocukların indiğinden emin olunmalardır.

Okul kantinlerinde gerekli denetimler zamanında yapılmalıdır. Çabuk bozulma ihtimali olan açık gıdalar satılmamalıdır. Gıdaların saklanma koşullarına azami özen gösterilmelidir. Okul çevresinde satılan açık yiyecek ve içeceklerin hazırlanma ve saklanma koşulları uygun olmayabilir bu yüzden böyle yerlerden alış veriş yapma konusunda dikkatli olunmalıdır.

Veliler çocukları ile ilgili alerji, kronik hastalık gibi özellikli durumları öğretmenlerine ve okul yetkililerine bildirmeli ve bu doğrultuda gerekli önlemler alınmalıdır. Çocuklara rahat, terletmeyen kıyafetler tercih edilmelidir. Çocukların okul çantaları ağır olmamalı ve tek taraflı takılmamalıdır. Çantanın ağırlığı çocuğun kendi ağırlığının onda birini geçmemelidir.

Oluşan kazalarda nasıl müdahale edelim?

Burun kanaması

Burun kanamalarında temiz bir bez ile burun kanatlarından en az 10 dk baskı uygulanmalı çocuğun kafası oturur pozisyonda öne doğru eğilmelidir. Travma sonucu kanama oluştuysa kemik kısmına baskı yapmamaya özen gösterilmelidir. Eğer kanama kontrolü sağlanamazsa en yakın sağlık tesisine başvurulmalıdır. 

Burun ya da kulağa yabancı cisim kaçması

Buruna ya da kulağa yabancı cisim kaçması sık karşılaşılan bir durumdur. Cismi çıkarmaya çalışırken daha da derine kaçmasına sebep olabiliriz o yüzden bir sağlık tesisinde çıkarılması daha uygun olacaktır. 

Düşme çarpma sonucu oluşan kanamalarda kanama yeri temiz bir su ya da antiseptik bir solüsyonla yıkanmalı ve temiz bir bez ile üstüne baskı uygulayarak kanama kontrolü sağlanmalıdır. Sonrasında bir sağlık tesisine başvurulmalıdır.

Burkulma ezilme gibi yaralanmalarda

Bölge temiz bir bez ya da havluya sarılmış buz ile kompres yapılmalıdır. Elastik bir bandajla hafif sıkı olacak şekilde sarılmalıdır ve bir süre dinlendirilmelidir

Kırık şüphesi olan durumlarda

Kemik üzerinde açık yara ya da belirgin şekil bozukluğu olan durumlarda etkilenen bölgenin hareketini kısıtlayacak şekilde bir atel, karton ya da mukavva gibi bir aletle sabitleyerek bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu süreçte soğuk uygulama yapılmalıdır.

Boğaza cisim kaçması halinde

Boğaza yabancı cisim kaçması halinden çocuk öksürmeye teşvik edilmelidir. Cisim çıkmıyorsa sırta 5-6 kez vurulmalı yine yabancı cisim çıkmıyorsa heimlich manevrası yapılmalıdır. Yine de cisim uzaklaştırılamıyorsa hemen bir ambulans çağrılmalıdır.

Kafa travmalarında ne yapalım?

Çocuklarda kafa travmaları çarpışma, düşme, çarpma gibi durumlara bağlı olarak sık görülen bir durumdur. Yaralanma yerinde kanama varsa bir gazlı bezle üzerine baskı uygulanmalıdır. Eğer çocukta bulantı, kusma, bayılma, fenalık hissi, uyuklama hali gibi durumlar varsa bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize sağlıklı bir eğitim-öğretim yılı olsun ..

YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ GAZİOSMANPAŞA HASTANESİ HAKKINDA

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi, 1992 yılında bölgenin ilk özel yataklı sağlık kuruluşu olarak 24 saat uzman hekim kadrosuyla hizmet vermeye başlamıştır. 60.000 metrekare kapalı alanı, depreme dayanıklı akıllı bina teknolojisi, 12 ameliyathanesi, 350 yatak kapasitesi ile Türkiye’de ki öncü sağlık kuruluşlarından biridir. Bünyesinde barındırdığı Organ Nakil Merkezi ve  Onkoloji Merkezi ile uluslararası standartlarda sağlık hizmeti sunmaktadır. 2008 yılından bu yana ISO 9001-2008 kalite belgesine sahip olan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi aynı zamanda JCI akreditasyonuna sahiptir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol