Topkapı Üniversitesi'nden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dış Paydaşlar Çalıştayı

İstanbul Topkapı Üniversitesi, Cinsel Taciz ve Saldırıları Önleme Birimi (CİTAS) ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOKAMER) iş birliğinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı (Topkapı_GEP2022) Dış Paydaşlar Çalıştayı düzenledi.

İstanbul Topkapı Üniversitesi, Cinsel Taciz ve Saldırıları Önleme Birimi (CİTAS) ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOKAMER) iş birliğinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı (Topkapı_GEP2022) Dış Paydaşlar Çalıştayı düzenledi.

Kazlıçeşme Yerleşkesinde 11.00’de düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, İstanbul Topkapı Üniversitesi TOKAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Banu Dalaman, İstanbul Topkapı Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Sedef Baban, TOKAMER Yön. Kur. Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Dilek Çınar ve Öğr. Gör. Göze Çakır Yüce katıldı.

Etkinliği kadın muhtarlar, belediye temsilcileri, sivil toplum örgütleri, kadın dernekleri ve basın kuruluşlarından çok sayıda katılımcı takip etti.

Alkin: Kadın ve erkeğin birlikte çalışması kalkınmaya yarar

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Emre Alkin, şunları söyledi:

“Daha önce bir hastanede 1500 kişiye “Çocukluğunuzda taciz ya da şiddet gördünüz mü?” sorusunu sorduk. Psikolojik şiddet gören kişi oranı yüzde 50, fiziki yüzde 44, aile içi taciz yüzde 30 seviyelerindeydi. Toplumumuz neden bu kadar öfkeli ve stresli olduğu da buradan anlaşılıyor.

“Bu konuda Banu Hanım’la birlikte neler yapabileceğimizi düşündük. Kültür çok sübjektif ve değişken bir durum. Bizim de kültürümüz farklı. Nasıl bir bağlamda birleşir, eşitliği nasıl sağlarız, kadınları iş ve eğitim yaşamına nasıl daha fazla katarız diye düşündük. Çünkü kadınlar iş dünyasına katma değer katıyor. Bu konuda büyümek değil kalkınmak öncelik olmalı. Kadın ve erkeğin omuz omuza çalışma hayatında yer alması bu kalkınmayı yaratacaktır.”

Dalaman: Haklarımızı anlatıyoruz

Prof. Dr. Emre Alkin’in konuşmalarının ardından çalıştay sunumları gerçekleştirildi. İstanbul Topkapı Üniversitesi TOKAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Banu Dalaman konuştu. Dalaman şöyle dedi:

 “Üniversitemizde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı yapıyoruz. Belediyeler ve birçok kurum için bu plan zorunlu hale geldi. Avrupa’da küresel bir üniversite olarak tanınmak ve hibe programları gibi haklardan faydalanmak için bu plan şart haline geliyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı, Horizon Europe için de bir uygunluk kriteri.

“Aristo’dan başlayan ‘mal sahibi erkekler oy verebilir’ söylemi üzerine kurulan bir eşitsizlik var. Harvard 1600’lerde kuruldu. Ama o tarihte kadın öğrenci almıyor. İlk kadın öğrencisi 1948’de… Evet Harvard Üniversitesi kuruluşundan tam 300 yıl sonra ilk kadın öğrencisine kapısını açıyor. Sadece mevki sahibi erkeklere kapısını açan bir üniversiteydi. Oxford ve Cambridge de 16. yüzyılda açıldı. O dönemde de okula girebiliyorlar ancak diploma alamıyorlardı.

“CİTAS’ı kurduk. Daha önce Türkiye’de tacize uğramamış kadın yoktur dediğimde yer yerinden oynadı. Ancak bu hala geçerli. Bizler de bu yolla yaptırım ve haklarımızı anlatıyoruz.”

Topkapı Üniversitesi’nde verilerle kadın erkek eşitliği

İstanbul Topkapı Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yön. Kur. Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dilek Çınar, “Üniversitemizde Cinsiyete göre Öğrenci ve Personel Verileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

İstanbul Topkapı Üniversitesine dair rakamları paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Çınar, “İstanbul Topkapı Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u kadından oluşuyor. Personel rakamlarımıza baktığımızda ise yüzde 52’ye yüzde 48 kadın üstünlüğü bulunuyor” dedi.

Plandan detaylar

Konuşmaların ardından, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Planı (Topkapı_GEP2022) tartışıldı. Oldukça geniş kapsamlı hedefleri olanın planın Senato onayı ardından kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.

Plandan öne çıkanlar şöyle:

*Plan, üniversitede kadın araştırmacı ve akademisyen sayısını arttırmayı hedefliyor.

*Cinsel saldırı ve taciz gibi suçlara dair öğrenci, öğretim üyeleri ve çalışanların korunması hedefleniyor. Buna yönelik mekanizmaların hayata geçirilmesi planlanıyor.

*Yönetici kadın sayısının da arttırılması hedefleniyor.

*Kadın akademisyenlere araştırmaları için akademik destek sunulmasını hedefliyor.  

Haberler