Altınbaş Üniversitesi, dünya üniversitelerinin sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) Impact Ranking 2021 sonuçlarına göre, "Karasal Yaşam", "Barış ve Adalet", "Yoksulluğa Son" kriterlerinde dünyada ilk 300 üniversite arasına girdi. Altınbaş Üniversitesi tüm ölçütlerin yer aldığı genel sıralamada ise dünyada 601-800 aralığında yer alıyor.
Altınbaş Üniversitesi, Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı liderliğindeki Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları programına katkıları bazında üniversiteleri sıralayan THE Impact Rankings’de 3 ayrı kategoride dünyanın ilk 300 üniversitesi arasına girerek önemli bir başarıya imza attı.
Altınbaş Üniversitesi, Bilimsel Araştırma ve Projeler Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaygusuz, sıralamanın temelini oluşturan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın, BM tarafından oluşturulan 17 temel kriter üzerinden yayımlanan uluslararası bir eylem çağrısı olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
“Bu eylem çağrıları arasında yoksulluğu ve gelir adaletsizliğini ortadan kaldırmak, kara ve deniz yaşamını korumak gibi hedefler bulunuyor. Eylem çağrıları, dünya ülkelerinin sürdürülebilir olarak kalkınmasını hedefliyor.”
“Sadece akademik başarıyı incelemiyor”
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Kaygusuz, THE Impact Ranking’in yalnızca akademik başarıları değil, üniversitelerin yoksullukla mücadele, sürdürülebilir çevre, kadın hakları gibi konulardaki çalışmaları ve performansı da incelemesi nedeniyle çok değerli bir çalışma olduğunu vurguladı.
“17 kalkınma hedefinin tümünden puan aldık. Böylece Altınbaş Üniversitesi uluslararası bir üniversite olma kimliğiyle kalitesini tescillemiş oldu.”
Altınbaş Üniversitesi’nin bu yıl ilk kez girdiği THE Impact Rankings’de 601-800 bandında yer alarak önemli bir başarı sağladığını kaydeden Kaygusuz, “17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin tümünden puan almak, Altınbaş Üniversitesi’nin konuya verdiği önemi göstermektedir. 17 temel kriter ile üniversitemiz uluslararası bir üniversite olma kimliğiyle kalitesini tescillemiş oldu.” dedi.
Hakan Kaygusuz Altınbaş Üniversitesi’nin başarısını şöyle anlattı: “Bu sene ‘Karasal Yaşam’, ‘Barış ve Adalet’, ‘Yoksulluğa Son’ kriterlerinde dünyada ilk 300 içerisine girmiş bulunmaktayız. Bu, bugüne kadar sıralamada sağladığımız en yüksek yer oldu. Ayrıca 17 kriterin tümünde puanımız oluştu. ‘Sağlık ve Kaliteli Yaşam’, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve ‘Amaçlar İçin Ortaklıklar’ alanları da, üniversite olarak güçlü olduğumuz amaçlar arasında yer alıyor.”
Altınbaş Üniversitesi’nin izlediği uluslararasılaşma stratejisi kapsamında sürdürülebilirliğin önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Kaygusuz, “Mütevelli heyetimizin sağladığı burslar, rektörlüğümüzün idari desteği ve akademik kadromuzun bilimsel ve eğitsel faaliyetleriyle sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturmayı ve bunu topluma yaymayı hedefliyoruz” dedi.
Hakan Kaygusuz, sürdürülebilirlik bilincinin topluma yayılmasında üniversitelere önemli görevler düştüğünü de vurguladı.